De bloemen ondergaan een droog techniek waarbij de vorm van de bloem 3-dimensionaal in tact blijft. Het kleurbehoud verschilt per bloem. Zo wordt rood vaak donkerder, wit kan wat crème ogen en kleuren als roze en paars kunnen wat van tint verschillen. Rozen kunnen donkerder in het hart worden. Dit geldt echter niet altijd. Het kleurbehoud is afhankelijk van meerdere factoren: soort bloem, kwaliteit van de bloem, aanwezige kleurpigmenten, behandeling van de bloem voor het droogproces en in alle gevallen geldt; hoe verser de bloem bij aanvang van het drogen, hoe mooier het eindresultaat.
Sommige materialen krimpen. Denk hierbij aan vruchtjes, besjes, bloemknoppen, vetplantjes, anjers, arabica, bouvardia en gipskruid.
Gedroogde bloemen kijken over het algemeen anders dan verse bloemen. Dat is logisch, al het vocht moet er immers aan worden onttrokken om de houdbaarheid te verlengen. De bloemen worden na het drogen beschermd door een extra fixatie laag. Dit kan er voor zorgen dat er een glanslaagje over de bloem te zien is. Hou altijd in gedachte dat uw bloemen of boeket anders kunnen ogen na het preparatieproces. De mate waarin verschilt per boeket/bloem. Wij kunnen hier vooraf geen enkele toezegging over doen.
Laat u uw bloemen in hars gieten? Dan kan de bloem wat geïmpregneerd worden door de hars. Dat betekend dat de bloemen (plaatselijk) semi-transparant kan worden.
Gaan jullie trouwen en wil je graag advies over de te gebruiken bloemen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen meer vertellen over welke bloemsoorten over het algemeen mooi drogen.